В края на февруари готовността за гласуване за представители на

...
 В края на февруари готовността за гласуване за представители на
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота

 В края на февруари готовността за гласоподаване за представители на България в Европарламента сред българските гласоподаватели се ускорява.
За над половината от всички българи (54%) идните избори за Европейски парламент са значими, като от тях единствено 14% са на мнение, че са извънредно значими.

Това сочи изследване на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на в. „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии, институции. Проучването е осъществено в интервала 5-13 февруари 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1007 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. 

В демографските разбивки ясно проличава, че най-съществен е евровотът за симпатизантите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, като сборът от вариантите „ извънредно значими “ и „ по-скоро значими “ измежду последователите на двете огромни партии е близо 80%. Това приказва за мощна готовност и измежду двата електората за идните избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се записва измежду най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и евентуален електорален запас за някои обединения.В относителен проект сред изследването ни през януари и това през февруари не се регистрира динамичност по отношение на партийните желания на главните партии.

ГЕРБ  задържа първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред главния партиен конкурент в лицето на  Българска социалистическа партия  (17,1%). Запазва се и двойната разлика сред Движение за права и свободи (6,9%) и “Обединени патриоти ” (3,5%).

Парламентът е институцията с най-високи негативни оценки за своята работа (68%), а съдът - с най-ниски позитивни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко утвърждение (63% позитивни оценки против 20% отрицателни), превишаващи за следващ месец стойностите на президента (53% позитивни против 31% отрицателни).

22% правят оценка позитивно работата на прокуратурата, а 56% са на противоположното мнение.

Армията и Българската православна черква записват по-високо утвърждение за своята работа за сметка на неодобрението.

Положителна оценка армията среща измежду 47%, до момента в който негативната е 31%.

Църквата от своя страна се употребява с поддръжката на малко под половината (49%) от всички български жители против малко над една пета (21%), които са на противоположното мнение.
По публикацията работи: Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР